Силвия Петкова и Петър Славов гостуваха в предаването „Твоят ден”

Броени дни след трагичната катастрофа, при която загина футболният треньор Ферарио Спасов, адвокатите Силвия Петкова и Петър Славов коментираха в предаването „Твоят ден” темата за инцидента и пропуските на прокуратурата.

„Първият въпрос, който възниква винаги, когато има такава ситуация, а те в последно време започнаха да стават повече, въпреки предприетите законодателни мерки, е: помогнаха ли тези все по-тежки мерки? Въпросът е риторичен”, заяви Петкова. Тя добави, че този подход очевидно не работи.

Ден на траур в Ловеч

„Тук изниква вторият въпрос: какъв подход трябва да предприемем, за да може веднъж завинаги в крайна сметка този проблем да бъде решен”, посочи още адвокатът.

„Изключително ми е неприятно, че си говорим горе-долу същите неща, които обсъдихме след подобен тежък инцидент с жертви. Чух онзи ден едно изказване, според което обществото трябва да се справи с войната по пътищата. Но не обществото е виновно, а една шепа самозабравили се джигити, за които няма правила и няма Закон за движение по пътищата”, заяви Петър Славов.

Той добави: „Какво може тук да направи обществото? Обществото е избрало едни политици и тяхна е задачата да се справят с проблема, да променят законите и да подобрят инфраструктурата”. Адвокатът посочи, че страната ни може просто да се поучи от европейския опит, вместо винаги да „открива топлата вода”.

„Държави, които са постигнали т. нар. Стратегия 0, са направили няколко основни неща: едното е инфстраструктура, която наистина е такава, че гарантира безопасност при движение, дори при грешка на някой от участниците. На второ място, законодателството трябва да е адекватно и трябва да има бързо приложение на санкциите за джигитите”, каза още Славов.

За реакцията на наблюдаващия прокурор

По-рано прокурорът Йордан Кожухаров, който освободи обвинения за катастрофата с Ферарио Спасов - Начо Пантелеев, беше привикан от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Поведението на обвинителя по никакъв начин не е редно, защото говори за вмешателство в независимостта на съдебната система, убедена е Силвия Петкова. 

"Въобще в рамките на наказателния процес конкретният прокурор и конкретният съдия трябва да бъдат независими от каквото и да било влияние", посочи тя.

Целия разговор гледайте във видеото.