"Сърбия иска да бъде част от ЕС, но всичко зависи от хората", каза руският дипломат

"Сърбия трябва да вземе сама решение за Велика Сърбия. Това е решение, което трябва да бъде взето и в интерес на сръбския народ, и в интерес на другите народи на Балканите". Думите са на руския външен министър Сергей Лавров в отговор на журналистически въпрос по време на срещата на ОССЕ в Скопие, предаде специалният пратеник на БГНЕС в македонската столица Димитър Русков. Според Лавров "тези решения трябва да бъдат взети от сърбите и хората сами трябва да преценят какво ще стане в бъдеще".

Самолетът на Лавров заобиколи България на път за Скопие (ОБЗОР)

Запитан за позицията му по отношение на сръбската политика за обединение на всички сърби в една държава, включително тези, които живеят в съседните държави Черна гора, БиХ и Косово, Лавров отговори: "Историята на Балканите е доста сложна. Нещата не вървят плавно дори и днес. Наблюдаваме дискусии по темата, и в Република Сръбска. Неотдавна чухме някои опции относно размяна на територии между Южна Сърбия и Косово. Ако бъдат постигнати споразумения, които да направят сърбите и техните съседи щастливи, това ще бъде подкрепено не само от нас, но и от държавите в целия регион.

Столтенберг: Няма пряка заплаха срещу която и да е страна на Балканите

"Може би не всички страни ще бъдат щастливи, защото ЕС вярва, че когато някой друг прави нещо на Балканите, това означава, че той не се съобразява с интересите на ЕС и неговата идея за стабилност", каза още Лавров и поясни: ЕС смята, че когато има интерес на Балканите, никой друг не трябва да се меси. Сърбия иска да бъде част от ЕС, но всичко зависи от хората".

Ключът на Прищина беше връчен на Рита Ора

Източник: БГНЕС