Бюстът е задигнат от двама мъже, нарязали го за предаване в пункт за изкупуване на на метали...

Бронзов паметник е бил откраднат и нарязан на парчета във Велики Преслав. Бюстът е задигнат от градския парк от двама мъже на 53 и 56 години. Нарязали го за предаване в пункт за изкупуване на метали.

Паметникът изчезва за втори път. Първият път преди 10 години бил открит цял и върнат обратно на мястото си.

И двамата мъже са задържани часове след сигнала за откраднатия стокилограмов бронзов бюст. Те са стари познайници на полицията. Отказвали да признаят връзката си с кражбата от градския парк сега макар в дома на единия да е открита ножовката и стружки от бронз на пода.

„В двора под купчина камъни е намерена главата на бюста, в другия мъж са открити частици от нарязания бюст", обясни Ася Йорданова, говорител на ОД на МВР.

Голям къс от паметника е открит в банята на жена в града. Къщата е на майката на Андрей Кирилов, собственик на регламентиран пункт в Шумен, но заради системни нарушения Енергийното министерство му отнело лиценза. Той  продължил да работи тъй като обжалвал решението и внесъл гаранция от 100 000 лв. Преди дни беше арестуван за нови нарушения, сред които изкупуване на крадени вещи.


Вижте повече във видеото.