Гигантите са от семейството на най-старите същества на планетата

Тризнаци на 130 години живеят в горите в Кюстендилско. Гигантите са от семейството на най-старите същества на планетата. 

Родината на този уникален вид е планината Сиера Невада в Калифорния. Секвоята е иглолистно дърво, живеещо до над 4000 години. Считано е за най-високото дърво в света. Достига до над 115 метра височина. Най-голямото дърво на света е гигантската секвоя „Генерал Шърман“ в Калифорния. То се счита и за най-бързорастящото дърво в света. Тежи около 1300 тона.

У нас три уникални вековни секвои гордо се извисяват в местността „Ючбунар” край кюстендилското село Богослов. Те са обявени за природна забележителност през 1989 г. с цел опазване на вековни дървета. Тризначките са най-старите Секвои Гигантея в България.

Около трите дървета, високи над 30 метра, се е самозалесила цяла горичка от около 100 секвои. Това е единствената у нас гора от този вид.

„Уникалното и неповторимото за този район е, че тези три секвои могат да се размножават. Семената са жизнеспособни и от тях се получават нови фиданки”, разказа Ирина Велкова, еколог в Община Кюстендил.

Секвоите съществуват още от времето на динозаврите. На практика те са вечни. Имат способността дори да се самолекуват.

Преди около 20 милиона години гигантските секвои изчезват от Европа. И въпреки че според учени дървото не вирее в Азия, Африка и Европа, то оказва се, че у нас единични екземпляри има на доста места. Секвоя Гигантея има и в двора на Боянската църква. Там през 1907 г. тя е засадена лично от цар Фердинанд. В световен мащаб секвоята се води застрашен вид.