Кой е мъжът, криещ се зад измисления образ Александър Николов?

Полицията все още издирва мъжа, който измами десетки в социалните мрежи. Александър Николов е несъществуващ човек, който успя да заблуди стотици изявени личности в България.

Повечето от тях се оказаха измамени, други - ужилени с хиляди левове. Жертвите сами стигнаха до своя заподозрян - Спас от Кочериново. 

За мнозина Александър Николов е поредният измамник, за когото разказват по телевизията. За стотици хора с престижни професии обаче той беше изявен мъж с десни убеждения. Автор на десетки статии и анализи. За някои дори приятел. 

Всъщност Александър е фикция – профил, роден 2013-та, заедно с големите протести срещу кабинета "Орешарски". 

Профилът на Александър не е много стар. От 2009-а до 2012-а човекът зад този профил се е наричал Анелия. С началото на протестите сменя името си на Александър и става изключително активен с политическите си коментари. 

Вече всички знаят за Александър Николов. Но утре той може да е друг. Отново да се роди в социалните мрежи – като лекар, адвокат, учител, графичен дизайнер или геймър. А новите му приятели може да сте вие. 

Възможно ли е Спас да е измамил лидерите на мнение у нас? За психологията на измамниците и реакциите на жертвите - гледайте във видеото. 

Как да се предпазим от измами в интернет? (ВИДЕО)

15 неща, които Facebook знае за своите потребители (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.