От Районната прокуратура работят по случая

„Училището организира екскурзии по наредба, като изисква документи. Това означава, че ние можем да контролираме единствено документално нещата. Имаме лиценза на туроператора, лиценза на транспортната фирма. Знаем документално годините на автобуса, който превозва децата и правоспособността на шофьора. Дотук се свеждат нашите компетенции”, обясни за „Здравей, България” директорът на училище „Васил Априлов” Албена Комитова. Изказването й е по повод задържаният в неделя шофьор на автобус, който е бил с алкохол и наркотици в кръвта. 

Проверката на водача открила забранените вещества минути преди автобусът с учениците да тръгне на екскурзия. Шофьорът беше вкаран в ареста за 24 часа. 

Автобусът е трябвало да отпътува с 35 деца от първи до трети клас. Въпреки инцидента, децата са тръгнали на екскурзията с друг шофьор, продължават своята програма и трябва да се приберат в края на седмицата.

Задържаха пиян и дрогиран шофьор на ученически автобус

От Районната прокуратура работят по случая. Оказва се, че шофьорът има 14 предишни провинения, две от които са за шофиране в нетрезво състояние. От полицията не дават подробности дали автобусът е на самата фирма „Алина тур” или самата фирма е наела чужд автобус.

„Преди от Регионалното управление по образованието да дадем разрешение за пътуване на ученически автобус, трябва да съобразим изискванията на четири закона и две наредби”, коментира шефът на Регионалното управление по образованието във Варна Венцислава Генова.

По думите й от 2016 г. съществува специален механизъм за информиране между Регионалното управление по образованието и полицията в онлайн форма за предстоящо пътуване на ученици в страната.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Искра Урумова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.