След година тормоз жената събира сили да напусне насилника си

В ефира на „Здравей, България” една жена разказа за жестоката съдба на една жена, която е била жертва на системно домашно насилие в продължение на около година. Приятелят й я биел пред очите на общото им дете.

Предлагат домашното и психическото насилие да се наказват със затвор

Всичко започва, когато мъжът се отдава на хазарта, започва да харчи всичките си пари по казината и дори взема бързи кредити и заеми от приятели, за да може да залага. В един момент започва да иска пари от половинката си, която към онзи момент все още е по майчинство и не получава заплата. Когато се опитвала да му обясни, че няма откъде да намери средства, жената получавала жестоки удари. В крайна сметка се принудила да преждевременно да прекъсне майчинството си и да се върне на работа.

Как да реагираме, когато чуем шум от домашно насилие от съседите?

След като събира смелост да си тръгне от общия им дом през март миналата година, насилникът не позволява на потърпевшата да вземе детето им със себе си. След съдебен спор, тя получава родителските прав. При едно от редовните свиждания на детето при бащата, той отказва да го върне на майката в продължение на месец. През това време й се обажда по телефона и я кара да слуша как детето й плаче за нея, но е категоричен, че няма да й позволи да го вземе. В крайна сметка майката успява да се пребори за него чрез частен съдебен изпълнител.

Експеримент изследва пронизителната тишина около домашното насилие (ВИДЕО)

На насилника вече е издадена ограничителна заповед, която е в сила до края на годината. Психическият тормоз към жената обаче не спират. През изминалата година и половина тя многократно е заплашвана с убийство, била е следена, рязани са гумите на автомобила й.

Мйката и детето й все още ходят на консултации при психолог.

Целия разказ на жертвата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.