До края на годината очаквам още 5 да бъдат завършени, строим общо 8, каза кметът

„Чух, че г-жа Манолова е питала къде са училищата и детските градини в кварталите. Тук са – в кварталите. Мога да покажа на Мая Манолова една по една новите 100 детски градини”. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

„До края на годината очаквам още 5 детски градини да бъдат завършени, строим общо 8 в момента и започваме още 9. Това е работа”, уточни Фандъкова. „Развитието на София изисква работа. И аз съм срещала много трудности по пътя си, но не съм се отказвала, защото съм поела ясен ангажимент”, добави още тя.

„Който обещава лесни резултати в двумилионен град, няма как да ги постигне лесно, но с работа става. Моята мотивация е работа за София, постигане на резултати и аз съм човек, който не бяга от отговорност. Всеки кандидат, всеки щаб и всяка партия ще прецени каква кампания ще води”, допълни Фандъкова.

Фандъкова: Отделихме 90 млн. лева за ремонти на училища и градини през 2019 г.

 До края на годината ще отворят врати сградите на шест нови училища, обясни още столичният кмет при проверка на ремонтните дейности на 79 училище „Индира Ганди” в „Люлин”, предаде БТ

„Работи се усилено. За 15 септември ще бъде готов основният корпус на училището, така че учениците и учителите да започнат новата учебната година в обновена сграда. Сградата се санира цялостно, подменя се отоплителната инсталация и осветлението”, заяви Фандъкова.

По думите на кмета задача на Столичната община е да въведе мерки за енергийна ефективност във всички училища и детски градини, защото това променя средата и намалява разходите и тези средства остават за други дейности в училище, за децата и учителите.

„В „Люлин” е имало и голям брои етернитови сгради, които се е наложило да бъдат преизградени, за да растат децата в здравословна среда. Това е много важна моя задача, която съм започнала още в качеството си на зам.-кмет. До този момент в София са изградени 100 нови сгради на детски градини и се строят 10 разширения на училищни сгради. На 16 септември ще бъде открита новата сграда на Първа английска гимназия със спортна зала и нови кабинети. Още пет нови сгради ще бъдат открити до края на годината”.

„Нашите приоритети от години са развитието на София като зелен и чист град, работа в кварталите, а новият ни приоритет е, че от 2 години можем да си позволим да влезем активно и целенасочено в кварталите, след като реконструирахме и подобрихме базовата инфраструктура. Дарихме над 100 общински имота на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), за да можем да напреднем в придобиването на земя от тяхна страна. Днес Министерски съвет гласува средствата за разширението на Южната дъга от „Младост“ до АМ „Тракия“. „Това е изключително важна инвестиция за развитието и промяната в града и това е плод на огромни усилия. Никак не е лесно на фона на нуждите от цялата страна да се защитят средства точно за София”, обясни Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Тя допълни, че проектът за разширението на Южната дъга ще бъде удобство за тези, които преминават. „Ще бъде много удобно за развитието на икономиката и бизнеса. Аз не съм свикнала да се оплаквам, а да отида, да настоявам, да си върша работата и да защитавам проектите“, каза още Фандъкова. 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.