Шпионска дейност има и в посолствата на страни, които очакват подкрепата ни за ЕС и НАТО, каза още военният министър

"Нашите контраразузнавателни структури си вършат работата и информация се събира и се анализира за всеки един опит на чужди фактори, без значение дали това са държави или други субекти, които се опитват по някакъв начин да се бъркат във вътрешната политика. Подобни случаи и опити има". Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на „Здравей, България”.

Има ли руски шпиони в България?

По повод на шпионския скандал с Движение „Русофили” министърът коментира, че България се стреми към приятелски отношения с Русия. „Прокуратурата изнесе своите мотиви и аз съм склонен да ги уважа, докато тя се произнесе окончателно по въпроса. Темата обаче е много по-сериозна по отношение на опитите на различни външни фактори да влияят върху политическата обстановка у нас. Тук не е въпросът само дали традиционно това се очаква да се върши от Русия, която поради напрежение в Черно море, кризата в Украйна, Крим и т.н., е доста активна в целия Балкански регион и у нас. Отношенията, които се зародиха между Русия и Турция, също предполагат подобни съмнения. Прокуратурата има своите мотиви, за да предприеме подобни действия”, каза Каракачанов.

ШПИОНСКА АФЕРА: Лидерът на "Русофили" бил в комбина с руски олигарх и Цветан Василев (ОБЗОР)

Той уточни, че има и други държави, които извършват шпионска дейност у нас. „Страни, които се водят наши съюзници, доста активно работят в подобна посока, а има и държави, които дори очакват нашата подкрепа за ЕС и НАТО и също се опитват да извършват подобна дейност”, добави Каракачанов.
 
 
По повод на скандала със спирането на ефира на Програма „Хоризонт” на БНР вицепремиерът заяви: „Прокуратурата е констатирала, че не е имало технически причини да бъде спрян сигналът. Би следвало да се замислим по другия въпрос – ако някой иска да изразява своето отношение по една или друга тема, защо трябва да бъде за сметка на слушателите на БНР? Общественият интерес изисква институции като БНР и БНТ по никакъв начин да не се замесват в политически игри или върху тях да се упражнява натиск. Ако някой обаче е оказвал натиск, нека тези, на който той е оказван, да кажат дали това са представители на властта, дали са някакви други структури или нещо различно”.

Предлагали на Сидеров да се кандидатира за кмет на София, за да спре гей парада

На 21 септември ВМРО ще обяви кандидатурата си за кмет на София. „На изборите в столицата и в която и да е община в България не участваме, за да подпомагаме един или друг, включително някой от нашите партньори. Там, където сме преценили и сме се договорили с нашите коалиционни партньори – НФСБ или ГЕРБ, ние сме направили съответната форма на коалиционно взаимодействие”, посочи Каракачанов и добави: „По отношение на кандидатурата на г-н Сидеров за кмет на София, мога само да му пожелая успех”.

Вицепремиерът подчерта, че е необходимо да се работи за включването в трудовия процес на трайно безработните у нас. „Когато говорим за доходите на хората, едно е ясно – ние имаме задължение към гражданите и трябва да го изпълним – то е към пенсионерите. За да сме справедливи, трябва преизчисляването на пенсии след 2010 г. да бъде според осигурителния доход към 2009 г. Държавата трябва да си влезе в ролята. Тези хубави, крайно неолиберални приказки за пазарната икономика като механизъм са много красиви, но виждаме, че в България и доста други европейски държави не работят добре. Когато има проблем с работната ръка, първо мислиш какво се случва с потенциала, който имаш вътре в държавата. Не можеш да спреш един  български граждани, който тук взима 2000-3000 лв., да отиде в Германия или Франция, където ще взима 2000-3000 евро. Не можеш да го спреш, но можеш да помислиш за тези 400 хил., които се водят трайно безработни, да бъдат вкарани в трудовия процес".

Каракачанов заяви, че подкрепя идеята да се върне наборната военна служба. „Армията е институция, която дава не само умения на младите хора да защитават страната си, което е тяхно задължение по Конституция. За съжаление забелязвам, че някои инициативи на ВМРО или Патриотите се избутват настрани - и програмата за интеграция на ромите, и законът за доброволната военна служба”, обясни министърът на отбраната.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си