Според съда той може да се укрие

Апелативният съд във Варна остави в ареста мъжа, обвинен, че е предизвикал пожара, при който загинаха двете му деца. Трагедията се разигра на 9 октомври във варненския кв. „Владислав Варненчик”.

37-годишният Емил Христов и 22-годишната Мартина Йорданова са привлечени като обвиняеми за това, че в съучастие са извършили палежа. Родителите обжалваха съдебните актове на първата инстанция, но поради заболяване, разглеждането на жалбата на майката Мартина бе отложено.

По време на заседанието защитата е припомнила, че в момента на пожара бащата не е бил в жилището. Обвиняемият пък казал, че ако е бил закъснял още малко, жертвите щели да са повече.

Прокуратурата: Родителите на загиналите във Варна деца умишлено са причинили пожара

Представителят на Апелативната прокуратура счита, че при по-лека мярка за неотклонение 37-годишният мъж би могъл да се укрие, защото от продължителен период не пребивава на постоянния си адрес. Съдебният състав прецени, че от събраните данни може да се изведе обосновано предположение за съпричастност към извършеното тежко умишлено престъпление, се казва в съобщението на съда. За подобно престъпление се предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 години.

От две години обвиняемият не живее на постоянния си адрес. Опожарения апартамент родителите ползвали без адресна регистрация, а Емил няма друго жилище. Според съда това означава, че има риск да се укрие. Фактът, че престъплението, предмет на настоящото разследване, е извършен в изпитателния срок на негова предишна присъда за държане на наркотици, обосновава реалния риск от ново нарушение на закона, смятат магистратите. И добавяте, че този извод се подкрепя и от резултата от химическа експертиза, с която е установено наличие на амфетамин и екстази в организма му. Разследваният палеж е престъпление с висока степен на обществена опасност, съобрази още въззивната инстанция.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди постоянния арест на бащата, не подлежи на обжалване.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.