Това научи NOVA

Акция срещу купуването на гласове се проведе в София. Екипи на полицията, Агенцията по храните, НАП и Горското влязоха в квартал „Христо Ботев”. В резултат е установен мъж, обявен за издирване, както и още 21, но оперативно интересни за МВР лица. Образувано е досъдебно производство за незаконно депо за черни и цветни метали, както и за склад за алкохол.  

Снимка: МВР

Проверките в квартала започнаха рано сутринта. Местните казват, че не са чували за търговия преди вота.

„Обект на проверка са около 20 обекта - заложни къщи, офиси за бързи кредити, застрахователни агенции, хранителни магазини”, каза гл. инсп. Йордан Пешев от „Икономическа полиция”.

Заложните къщи са сред проблемните места преди всеки вот, припомнят разследващи. Нерядко длъжниците оставят личните си карти срещу ангажимент да гласуват за конкретна партия или кандидат. В противен случай заемът им става изискуем предсрочно или с невъзможна за изплащане лихва.

По думите на Венцислав Алексиев, който е служител в заложна къща, полицията проверила на случаен принцип един от договорите в заложната къща. Не открили нищо нередно. Категоричен е, че лични данни не могат да се раздават на дилъри на гласове. А клиентите търсят пари, за да покрият ежедневните си нужди. Най-често се залагат накити, сочат наблюденията на Венцислав. А за да се откупят, в заложната къща се носи техниката, получена като подарък на сватбата.

Снимка: МВР

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.