Убиецът на Владимиров може да е освободен от МВР за неадекватни поведенчески модели, предположи той

Вече не се правят психологични изследвания на хората, които искат да притежават оръжие. В момента няма диагностика, срещаш се с психиатър, плащаш си и вземаш удостоверение за притежание на оръжие. Това каза за "Твоят ден" доц. Неделчо Стойчев, бивш директор на Института по психология на МВР.

"Извършителят на убийството на Иван Владимиров при всички положения има сериозни отклонения в психичното си функциониране. Може да има и параноидни преживявания, граничещи с налудности. Важно да се види за какво е освободен от полицията. Много е вероятно това да се е случило поради неадекватни поведенчески модели, които е реализирал като служител", заяви психологът. 

Майката на убития психолог: Молбите ми към Вселената да е ранен не се сбъднаха

Според него най-вероятно Иван Владимиров се е въвлякъл във вече съществуващ конфликт след като се е прибрал в България. "Вероятно убиецът го е идентифицирал като заплаха или враг, който консолидира другите. Принципно хората, които притежават оръжие, могат да убият някого в състояние на афект. Хората не са рационални, а емоционални същества и винаги могат да намерят причина да оправдаят деянието си", обясни той.

По думите му това е поредният случай на нелепа смърт на човек, който е могъл да не бъде жертва на това насилие. Междусъседските свади за съжаление в доста случаи водят до такъв неблагоприятен изход. Не полицията решава каква е пригодността за притежание на оръжие, а законодателните решения на НС", обясни той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.