Ще се извършва цялостен преглед на действията на полицейските служители

Със заповед на началника на Пето РУ е разпоредена проверка във връзка с трагичния случай и смъртта на мъж вследствие на междусъседски конфликт. Ще се извършва цялостен преглед на действията на полицейските служители по отношение на приети във времето сигнали.

СЛЕД ЖАЛБИТЕ: Можело ли е убийството на психолога Иван Владимиров да бъде предотвратено

От СДВР уточняват, че през последните две години страните в  конфликта  са  подавали един срещу друг над 10 заявления в полицията, касаещи предимно междусъседски спорове. Няма постъпвали сигнали за заплахи с насилие.

По-рано през деня бившият вътрешен министър Емануил Йорданов коментира в студиото на "Здравей, България", че е редно след подобно криминално деяние да бъде назначена проверка на сигналите. „Сигналите би следвало да се установи до кого са били насочени, кой е работил по тях, въобще работил ли е нещо, за да може да се изчисти проблемът, къде се къса нишката”, каза още той.  

Проверката в Пето районно управление трябва да установи - неглижирала ли е полицията подадените жалби за конфликта.

„Трябвало е да дадат индикация на полицейските служители, че може да ескалира конфликта, но в нито един от тези жалби и сигнали, които са ми докладвани, няма ясно оплакване от физическа саморазправа, още по-малко заплаха или закана за убийство”, посочи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Румен Тонев, който простреля психолога Иван Владимиров - е бил част от системата на Мвр преди над 20 години.

„Въпросът, който поставяме, е дали е трябвало да му бъде отнето оръжието и ще има отговор този въпрос. И съответно ще има мерки и действия спрямо хората, които не са си свършили работата, ако се установи нещо подобно”, подчерта вътрешният министър.

Според бившия министър на вътрешните работи - Емануил Йорданов, трябва да стане ясно не само защо не му е отнето оръжието, а и защо е имал право да го притежава.

„ Убиецът за мен в случая няма никакво основание да притежава оръжие. Защото няма необходимост от него. За да притежаваш огнестрелно оръжие законът изисква да има някаква причина ти да го притежаваш”, заяви Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

И още - всеки, който иска да притежава оръжие, трябва да бъде преглеждан сериозно, смята психологът доцент Неделчо Стойчев. Защото по думите му - в системата има пропуски.

„Отиваш в съответната психиатрична болница... попълваш някакъв въпросник, срещаш се с един психиатър, плащаш си таксата и това е положението. Няма някаква диагностика”, подчерта доц. Неделчо Стойчев,  бивш директор на Института по психология на МВР.

В случая - на базата на получените сигнали в полицията, директорът на Пето районно е имал правото да отнеме разрешителното на стрелеца. До момента не е ясно защо това не е направено.

„Инструкцията за заявителските материали, това, което регламентира какво се случва със сигналите е безнадеждно остаряла. Огромна бумащина е затрупала униформената полиция. Ако отидете в кабинета на началник на районно управление, зам.-началник по криминална или териториална - все едно отивате в хранилище за архиви”, подчерта доц. Милен Иванов - бивш зам.-ректор на Академията на МВР.

На този фон - полицаите на терен не достигат за сметка на администрацията, алармират още експертите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.