Състоянието му е стабилно

Състоянието на 19-годишния младеж, който беше прострелян от полицай в Плевен, е стабилно. Той е в реанимация. Това заяви за „Здравей, България” д-р Диан Георгиев, чийто син също е бил в колата, по която са били произведени изстрели. 

„Направена е операция, която продължи 4 часа. Куршумът е минал през гърба, не са засегнати жизнено важни органи, което е чист късмет. Ще търсим отговорност”, поясни той.

В автомобила е имало още младежи, които разказаха пред NOVA, че полицейската кола е била цивилна, без отличителни надписи или светлини. Служителят, произвел изстрелите, временно е отстранен от длъжност.

Опит за грабеж в златарско ателие в Бургас, продавачка е нападната с електрошок (СНИМКА)

По думи на момчетата те са били преследвани от автомобила, а когато се опитали да избягат, чули изстрел. Тогава се оказало, че едно от тях е уцелено.  

„Предисторията е, че на влизане в града настигнах този автомобил, който караше много бавно. Където беше възможно да бъде изпреварен, той даваше газ, а където беше невъзможно - караше бавно. След това ме засече, подаде звуков сигнал и ние спряхме. Беше цивилна кола с доста едри мъже. Не са се представяли като полицаи. Уплашихме се и потеглихме”, разказа младежът, който е бил зад волана.

„Помислихме си, че са бандити и искат да ни направят нещо. Тръгнахме и се чу изстрел. Момчето до мен изстена от болка. Взеха ни проби за наркотици, отрицателни са”, разказа друго момче, което също пътувало в колата.

По-късно през деня близки на потърпевшите младежи излязоха на протест с икане за справедливост.

От Районната прокуратура заявиха, че са установени камерите за видеонаблюдение в района, разпитани са очевидци Пострадалият не е разпитан все още заради здравословното му състояние. Пробите за алкохол на всички участващи в произшествието са отрицателни. Оръжието е предадено доброволно от полицая.

 Версията на полицейските служители е коренно различна от тази на младежите. Те твърдят, че движейки се са били застигнати и засечени от момчетата. Затова решават, че трябва да се намесят. Ще бъде извършена балистична и съдебно медицинска експертиза, уточняват от обвинението.

От МВР допълват, че има дефицит в подготовката на униформени.

„Подобни действия които почиват на непрофесионалния подход, с който се превишават полицейските правомощия, не се толерират от нас”, допълват от министерството.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase