Той се е признал за виновен по 29 обвинения

Българин е осъден на 7 години затвор във Великобритания за източване на 2,2 млн. паунда помощи от британската социална система. 39-годишният Таньо Данчев докарвал сънародници със самолети в Лондон и им помагал да подават молби за различни социални плащания, на които всъщност нямат право. Колко дълго е продължила престъпната му дейност и част ли е той от групата българи, които вече бяха осъдени за най-голямата измама със социални помощи на Острова за 54 млн. паунда, разказва кореспондентът на NOVA Павлина Трифонова.

Престъпната дейност на Данчев продължила четири години. Заловен е с осем банкови карти на хора, получили кредит за различни социални плащания в страната. Той се е признал за виновен по 29 обвинения.

39-годишният българин не само е подпомагал хората да дойдат на Острова, но и е организирал схемата да кацат със самолети на различни британски летища. След тов ги вземал и откарвал в бюрата по труда, в които може да се кандидатства за съответния кредит.

Осъдиха българин и четирима албанци за трафик на над 2 тона кокаин на Острова

По информация на NOVA и според справка в регистрите Данчев има три действащи фирми. Служителите във Великобритания установили, че хората са представяли договори с недействителни или фиктивни фирми. Тръгвайки по тази следа, разследващите разкрили, че те са идвали през някакви периоди от време, само за да кандидатстват за кредит.

За случая става ясно след изявление на министъра на труда, която излезе с позиция на правителството в ежедневен вестник. В него заявява, че се подготвят законодателни промени с цел да се улеснят служителите за извършване на разследвания.

Случаят няма общо с този на групата българи, които вече бяха осъдени за най-голямата измама със социални помощи на Острова за 54 млн. паунда.

Повече гледайте във видеото.