Разказва „Дойче Веле”

Сергиите за колбаси във Виена са повече от място, където да се нахраните. Те са местни забележителности и социални центрове. Признати са за част от културното наследство на града.

А през 2024 г. сергиите за колбаси във Виена бяха признати и от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Местните казват, че добрата виенска наденица е ароматна на вкус и хрупкава на текстура. Сергиите за виенски колбаси са неразделна част от града и популярно място за срещи, но техният броя намалява. През 2010 г. е имало около 500 сергии, а днес са само 120.

Себастиан Нойшлер, който продава наденици, обяснява, че любимата му е с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на месо, двойно опушена върху букова дървесина. Ключът е добре изпечена, но непрекалено. Поднася я нарязана с пикантна горчица, малко хрян и две люти чушки.

За да работиш на сергия за колбаси, трябва да си социален човек. И да можеш да вършиш много неща едновременно. Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд. 

Редактор: Ина Григорова