Шефът на ВМА забранил избора на екип, смята го за дискриминация

Здравната стратегия до 2020 г., която ще бъде обсъдена в понеделник, коментира в студиото на „Събуди се” ген. Стоян Тонев - експертът, чието име винаги се спряга за поста на здравния министър заради знанията и опита му. Един от проблемите, които се появиха около стратегията е свързан с т.нар. „неформални плащания” в болниците, които възлизат на 120 млн. лева.

 

В нашата болница аз съм забранил избор на екип и каквито и да било плащания, които не са в касата на болницата”, отбеляза директорът на Военномедицинска академия. По думите му обаче Здравната каса поема не повече от 60% от реалния разход на здравноосигурения.

 

„Под неформални плащания министър Андреева разбира тези допълнителни плащания, които не са поети от Здравната каса. Повечето болници, които са търговски дружества, разполагат с тях и си покриват задължениям, като изключим избора на екип, който аз не одобрявам, защото е вид дискриминация, но и не осъждам, защото е начин по-кадърният, по-квалифицираният лекар да получи по-високо заплащане.”

 

Всяко плащане „под масата” не бива да съществува и трябва да се наказва, категоричен беше ген. Стоян Тонев.

 

„От това, което Касата не заплаща на година, само в нашата болница, пациентите заплащат за консумативи около 7 млн. лева”, каза здравният експерт и предположи, че в национален план сумата е десет пъти повече. „Една голяма част от медикаментите пациентът си ги плаща сам. Реимбурсацията на Касата също не е пълна – за някои медикаменти е 90%, за други 70%. Оттук идва разликата, която пациентът си заплаща в аптеката.”

 

Държавата плаща осигуровките на 30% от хората, а парламентът прие, че ще плаща половината от това, което трябва да плаща за тези хора. Каква е логиката – тези деца и безработни, нашите родители боледуват по-малко или тяхното лечение трябва да бъде наполовина ефективно на тези, които плащат?”, попита Тонев с недоумение. По думите му за това принос имал бившият финансов министър Симеон Дянков, който така и не разбрал, че има разлика между американското и европейското солидарно здравеопазване.

 

Другият проблем е свързан с хората, които работят, но не си плащат вноските, посочи директорът на ВМА. Той обаче не е толкова голям и е в рамките на 300 млн. на година, смята той.

 

Всяка стратегия, която действа за повече от три години, ще се промени поне пет пъти. Необходими са по-краткосрочни стратегии, коментира още ген. Тонев.

 

Целия разговор с ген. Стоян Тонев можете да проследите във видеото.