От ресорното министерство пък очакват сливането да спести 6 милиона лева

 

Под формата на символичен протест много от болниците в страната ще продължат да демонстрират недоволството си от сливането на лечебни заведения със сини лентички на ревера. 

Още по темата

 

Вчера от Здравното министерство обявиха и резултатите, които очакват от това сливане. Според министър Петър Москов намаляването на администрацията ще спести  на държавата около 6 милиона лева годишно. В момента в 9-те болници, които се сливат в столицата, на щат са около 500 чиновници. След обединението броят им ще бъде максимум 170. От тях между 50 и 70 ще бъдат в новото гражданско дружество, което ще ръководи немедицинските дейности. 

 

Кандидатурите за ръководител на това дружество ще се обсъждат в понеделник, на среща на здравния министър с директорите на 9-те болници със слята администрация. 

 

В страната лекарите от Онкологичните центрове и психодиспансерите вече започнаха символични протести, за да се протиповопоставят на намерението на здравния министър да ги слее с областните многопрофилни болници. Днес недоволството продължава в шуменската болница, където на протест ще излязат лекари, специалисти по здравни грижи, пациенти и граждани.

 

По думите на министър Москов администрацията в болниците е раздута и със съкращаването ѝ би имало повече пари за качествена медицина.