Кои са незаменимите качества на известната по цял свят "храна на ангелите"?
Днес е денят на динята. Празникът е особено популярен зад океана, но пък е повод и у нас да си припомним за незаменимите качества на известната по цял свят "храна на ангелите".
Някъде я наричат любеница, някъде карпуз, но ние си я знаем като диня. И всъщност не е плод, а зеленчук. Вероятно един от най-вкусните при това.
В жегата динята може да спаси човешки живот. 90% от нея са вода. Тоест една диня ни осигурява количеството вода за 1 ден.
Българската диня не расте само в района на Любимец. Вкусни дини се търкалят и в полетата на Дунавската равнина.
Цената на доброто качество е целогодишен къртовски труд, добри познания в агрономията и късмет с времето. Тази година последното изигра лоша шега на земеделските производители.
Качествата на хубавата диня са познати в 96 страни по света. Най-голямата се е родила в полетата на Северна Америка с тегло от почти 118 килограма. Зеленчукът е богат на желязо и помага при анемия.
Заради съдържанието на цитрулин динята е известен афродизиак. Той обаче се съдържа в кората.
Заради всичките си качества динята си е спечелила името "храната на ангелите".