Това е може би най-голямата кражба в следвоенната история на страната

Обир за милиарди евро в Германия. Крадци са нахлули в най-голямата съкровищница в Европа - Художествения музей в Дрезден. Те са откраднали три колекции диаманти с по 37 експоната всеки, както и сапфири, рубини и смарагди.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Кражбата е извършена най-вероятно в неделя срещу понеделник през нощта, а на охранителните камери се виждат двама маскирани мъже. Те са огънали метални решетки на приземния етаж и са влезли през малка пролука. Районът е блокиран от полиция, а музеят е затворен. Колекцията е създадена през 18 век от саксонския  крал Август-Силния, а в момента тя съдържа 4000 уникални произведения на изкуството.

„През нощта, цяла Саксония беше ограбена. Това е атака срещу културната идентичност на всички саксонци и провинция Саксония. Полицията и следователите работят, за да разкрият обира. Създадена е специална комисия, а местопрестъплетието се разследва. Ще направим всичко възможно не само да върнем културните ценности, но и да заловим извършителите”, каза Роланд Волер, министър на вътрешните работи на Саксония

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.