Какво всъщност представлява законът “Магнитски”?

Острите реакции, след като още петима българи попаднаха под ударите на глобалния закон „Магнитски”, не стихват. В ефира на NOVA бившият правосъден министър Надежда Йорданова критикува прокуратурата. А от ГЕРБ обявиха, че не приемат списъка като имиджова щета.

Какво всъщност представлява законът “Магнитски”? 

Законът „Магнитски” носи името на руския адвокат Сергей Магнитски. Той разкрива мащабна корупционна схема и умира при неизяснени обстоятелства в руския следствен арест. Първоначално законът налага финансови и визови санкции върху отговорните за смъртта на юриста, в последствие обхвата се разширява.

Така днес „Магнитски” позволява на САЩ да налагат санкции на политици, държавни служители и подпомагащи ги лица, които - според американската администрация - нарушават човешките права или са замесени в мащабна корупция в целия свят.

Йорданова: Прокуратурата да спре да се държи като „нечул, невидял и неразбрал”

Що се отнася до последствията – те се изразяват в конфискуване или замразяване на банкови сметки и транзакции.

Бившият външен министър Милен Керемедчиев определи санкциите като финансов COVID. Защото се разпространяват бързо – от посоченото в списъка лице към всички негови бизнес партньори.

Законът „Магнитски” всъщност е конкретна заповед, подписана от президента на Съединените щати. Тя упълномощава финансовото министерство и Федералното бюро да налагат санкции.

„Той е насочен предимно към политически лица и представители на висшата администрация на съответната страна. Това не е съдебно решение, затова е и много трудно оборимо”, обясни Керемедчиев. 

Поптодорова: България получи предупреждение със списъка „Магнитски“

Според него това е втора, но не и последна серия санкции.

„Многократно САЩ са прожектора, който осветява корупцията в страната ни. Светват този прожектор, за да ни покажат, че борбата с корупцията не е достатъчно ефективна!”, смята той. 

Според бившия правосъден министър Надежда Йорданова, санкциите показват буксуващата система на прокуратурата.

„Без активни действия на прокуратурата, ние не можем да имаме наказани за корупция и за враждебни влияние в политиката. Това, което ни казаха нашите партньори, че нямат доверие на нашата имунна система - това е много лош знак за България”, категорична е тя. 

Самият Владислав Горанов все още не е коментирал темата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.