Масирана спецоперация се провежда в целия регион

Арест след разследване на NOVA. Общински съветник от Земен беше задържан в Перник в петък сутринта. Арестуван е и строителният предприемач Димитър Барбуков. А бившата му съпруга е била издирвана през деня. Според източници на NOVA в дома й са открити списъци с над 300 лица.

Акцията на ОДМВР-Перник идва след разследването на Мариета Николаева за допълнителни адресни регистрации. Масирана спецоперация се проведе в целия пернишки регион.

Задържаният Димитър Димитров, който беше избран за общински съветник на местния вот на 29 октомври, отрича да участва в схеми за гарантиране на гласове срещу заплащане. Пред камерата на NOVA той заяви, че „няма регистрации, правени с цел гласуване”.

„Не ме притеснява този арест, в никакъв случай. Не съм давал никакви пари. Даже се учудвам, че толкова много хора се съобщават като регистрирани”, коментира Димитров минути след задържането му.

„Към настоящия момент има образувано досъдебно производство за престъпление срещу политическите права на гражданите. Изяснява се неговата съпричастност по повод изготвяне на документи за регистрация на лица на територията на Община Земен. Става дума за над 30 души, регистрирани на един адрес. Назначени са експертизи, които да покажат къде са изготвени документите, от кого са представени и по какъв начин. Към момента тече разследване за купуване на гласове”, заяви началникът на „Икономическа полиция” към ОДМВР-Перник Кирил Иванов.

Населението на град Земен наброява около 1800 души. Преди дни поверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройство установи допълнително регистрирани 180 души. Оказа се, че тези хора не живеят там и бяха дерегистрирани.  Подозренията са, че въпросните регистрации са били потенциални гласове за местния вот.

Екип на NOVA по следите на изборните регистрации

Регистрациите се правят от служба ГРАО. Екипът на NOVA намери служителката, която ги е направила. „Някои хора ги видях лично, но не всички. По закон са длъжни да присъстват.. Документите за мен са изрядни”, заяви тя.

След като стана ясно за допълнителните регистрации, кметът на Земен е излязъл в болничен. Потърсихме го в дома му. На въпрос за 180-те регистрации той отговори: „Не мога да ви кажа, в болничен съм. Не знам, не съм в течение. Не че не знам, ама не ги знам кои са. Заповядайте утре да ви дам едно интервю”. На следващия ден Сотиров не спази уговорката си. Екипът ни не го намери за обещаното интервю. Бившият вече кмет има шест последователни мандата. Очакваше се отново да се кандидатира, но партията, която го подкрепяше, издигна друг кандидат.

Освен в Земен, регистрации са правени и в околните села, сред които и Жабляно. Нови обитатели – общо 45-има души, има дори в Жаблянския манастир. В Светата обител екипът на NOVA откри само отец Йосиф и двамата му домашни любимци. 

„Няма такива регистрации. Никога не е имало регистрирани 45 души. Не знам откъде излезе тази информация и кой си позволи да намесва манастира в такива предизборни спекулации”, отговори отец Йосиф.

В Жабляно е регистриран и Карми Саид Кодас. Той е собственик на дюнерджийница в Перник. „Мой приятел ме е регистрирал. Той е кандидат за общински съветник. Казва се Димитър Димитров”, обясни Кодас.

Справката ни показа, че Димитров е общински съветник от „Възраждане". Потърсихме го, за да разберем правил ли е допълнителни регистрации, които да му осигурят гласове на вота. 

„Оставете ме намира. Камери не желая”, заявява кандидатът за общински съветник. В разговор без камера признава, че през пролетта е направил регистрации в имота си в Жабляно. „Действително, в моята къща има регистрирани хора. Има най-различни уговорки – кой ще поддържа двора, кой ще довърши къщата. Нямам спомен колко са регистрираните в моята къща”, добавя той.

Регистрациите е направил кметският наместник на селото. Тя отказа да се срещне с екипа ни.

Любопитното в случая беше, че дни след дерегистрирането на 180-те души някои от тях обжалват това. Сред подалите жалба е и Карми, както и Калин - общ работник на пазара в Перник. Казва, че дори не знае къде се намира градът, в който е регистриран. „Много пъти съм си губил личната карта. Никой не ми е предлагал пари”, обясни мъжът преди дни.

„Жалба от мое име няма. Аз не мога да пиша и да чета”, сподели впоследствие Калин. Тези жалби са внесени от упълномощен адвокат - бившият прокурор и член на Висшия съдебен съвет Нестор Несторов.

„Срещнах се с всички хора. Аз нямам отношение. Наеха ме едни хора, които бяха в Перник, звъннаха ми и аз отидох”, обяснява Несторов.

Според източници на NOVA над 50 заявления за гласуване са били подадени от един и същи IP адрес.

Вътрешният министър Калин Стоянов потвърди изнесеното в разследването на NOVA. Той също така коментира, че е възможно част от дерегистрираните да са успели да упражнят правото си на глас. 

„По случая има образувано досъдебно производство. Имах възможността да изгледам репортажа. По производството се работи и в момента. Предполагам, че ще излязат множество документни престъпления. Потвърждавам част от фактите, другите се проверяват”, уточни министърът в интервю за NOVA в неделя.

„По наша инициатива успяхме да дерегистрираме голяма част от въпросните лица. За съжаление, вероятно има такива, които са упражнили правото си на глас”, посочи Стоянов.

След задържането на Димитров, от партия "Възраждане" изпратиха официално позиция по случая. "Поредната репресия срещу "Възраждане" е в ход. Кандидатът ни в Земен се изправя на балотаж срещу бившия директор на жандармерията от ГЕРБ. Понеже "Възраждане" ще спечели балотажа в Земен, ГЕРБ активират добре познатите им мутренски практики. Бившият шеф на жандармерията ползва жандармерията за политически натиск. Сега какво трябва да очакваме? Да арестуват и другите ни кандидати в Габрово и в Банкя?", пишат от партията.