Съветите в рубриката „Живей красиво”

Седмицата минава под знака на любовта и виното. На 14 февруари празнуваме Св. Валентин и Трифон Зарезан. България е известна със своите вина, а пиенето им се е превърнало в традиция. Имаме ли обаче културата, характерна за изисканите сомелиери?

В рубриката си „Живей красиво” Гери Малкоданска дава съвети за това как да съхраняваме виното, за да не пострадат вкусовите му качества, както и с какво е добре да го комбинираме и разбира се – в какви чаши да го поднасяме.

Какво не знаем за Свети Валентин? (ГАЛЕРИЯ)

„Виното е усещане. Едно и също вино ще има различен вкус на Сейшелите, в България или в Дубай. За него значение има влажността, температурите и дори налягането”, обясни сомелиерът Ясен Стайков. По думите му, когато сме на открито, усещаме вкуса и аромата на напитката по-силно. Той посъветва да съхраняваме бутилките с вино легнали, за да има течността контакт с корковата тапа. Идеалната температура е между 12 и 14 градуса.

Повече гледайте във видеото.