Родното пиво празнува 135-ия си рожден ден
Българинът изпива средно по 74 литра бира годишно. Това ни поставя в средата на класацията в Европа. А тази година българската бира празнува 135-ия си рожден ден.
Една от първите фабрики за пиво у нас отваря врати в Стара Загора. Виновникът за това е д-р Константин Кожухаров. Годината е 1902.
В средата на миналия век бирата се е произвеждала в метални съдове, доставени от Чехословакия. Днес те са експонати в единствения музей на бирата у нас и все още работят.
Съвременният им вариант отново е направен от мед, само че със специално покритие, така че да запазва температурата.
Любопитен факт е, че след аварията в Чернобил, у нас технолози са разработили специална бира, която се правела с минерална вода.
Годините оставят своя отпечатък и върху модата на бутилката.
Днес в България се произвеждат 500 млн. литра пиво годишно. И макар технологично много неща да са се променили, пивоварите обясняват, че съдържанието си е същото – вода, малц, пивни дрожди и хмел.
И макар в Европа да има 120 стила бира и над 42 000 марки, българинът си остава привърженик на класиката.
Още по темата гледайте във видеото.