Пейко Янков от Несебър е син на разстрелян през 2007 г. друг член на Общинския съвет

Общински съветник от Несебър бил част от престъпната група на Митьо Очите. Това обясниха от прокуратурата в петък.

Името на общинаря е Пейко Янков, издигнат от коалиция "Сила". Той, също като Митьо Очите, е обявен за издирване, тъй като по време на акцията не е открит.

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Претърсена е обаче банкова касета на Янков, в която били намерени и иззети 60 000 лева.

Общинарят е син на друг емблематичен съветник от Несебър – Димитър Янков, който беше разстрелян със 7 куршума в главата през 2007 г. в Бургас. Сериозният хотелиерски бизнес на Янков-баща се предава на сина му Пейко. И още тогава в медиите се появват публикации, според които Янкови  имат връзки с Митьо Очите. Сега тези връзки вече били доказани, твърдят разследващите. 

Според държавното обвинение престъпната група се е занимавала с рекет, палежи и наркотици. Твърди се, че бандата изнудвала успешни бизнесмени от района на Южното Черноморие да плащат „такса спокойствие”. Тези, които отказвали, били наказвани.

Лицата, които са отказвали да вършат това, са били „мотивирани“ чрез палежи на автомобили, кафе машини, нанасяне на телесни повреди и други начини“, уточни изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева.

СПЕЦАКЦИЯ В БУРГАС: 19 души в ареста, издирват Митьо Очите за рекет и дрога (ВИДЕО)

"Освен рекет, групата е искала да наложи един регионален монопол във връзка с определени стопански дейности – вендинг автомати, таксиметрови услуги и погребални агенции", каза Стефан Джолев, заместник-директор на ГДБОП. 

А за този рекет местните разказват отдавна. Още миналата година NOVA показа жертви на палежи - всички от траурни агенции. Те обаче и досега отричат Димитър Желязков да е тартор на групата.

Все пак разследващите намерили шест жертви на бандата. Някои от тях все още не са се отказали от показанията си. 

От всички задържани 19 души обаче прокуратурата иска зад решетките да останат едва петима. Останалите са освободени или издирвани.

Според данните на обвинението, Митьо Очите е напуснал България в понеделник, само три дни преди началото на акцията. Той вече се издирва с червена бюлетина на Интерпол. 

ГОДИНА СЛЕД СТРЕЛБАТА ПО МИТЬО ОЧИТЕ : 10 души отиват на съд

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.