Премиерът е в германския град заради Конференцията по сигурността

Вече втори ден продължава Конференцията по сигурността в Мюнхен. Между световните лидери имаше редица двустранни срещи, на които бяха обсъдени сигурността, отбраната и конфликта в Близкия изток. Стана ясно, че има надежди за спасяване на сделката за ядрената програма на Иран. Външният министър на Ислямската република обяви, че Техеран ще търси компромис със Запада. Сделката от 2015-а вече от месеци е на ръба да се разпадне, което се счита за заплаха за стабилността в целия регион.

„Би трябвало света да е научил уроците от 1945-а и 1989-а. Вместо това ставаме свидетели на засилващи се деструктивни сили в световната политика. Русия се чувства заплашена и отчуждена. Не само незаконната анексия на Крим, но и изграждането на военна сила, което води до рекции от другите държави и обща несигурност и загуба на доверие. Китай възприема международните закони избирателно, заплашва съседите си и репресира малцинствата в собствената им страна. А най-близките ни съюзници - американците, започнаха из основи да отхвърлят международната общност и сътрудничество при сегашната администрация. Няма как да се грижим за общите проблеми, когато всеки се грижи само за себе си”, каза президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Министър-председателят Бойко Борисов също присъства на събитието и проведе няколко разговора с различни европейски лидери.

„Имаме рядък шанс цяла Европа иска да даде перспектива на Република Северна Македония и на Албания и въобще на Западните Балкани. Но все повече усещането е, че колегите там не разбират колко е важен моментът и че всяко вътрешнополитическо събитие няма никакво значение за тези държави, ако се пропусне този момент. Казвам го с тъга и разбира се с доза оптимизъм, че са ме разбрали”, заяви Борисов пред журналисти в Мюнхен.

Премиерът подчерта, че България стои стабилно в региона и е търсена страна за инвестиции. „Доста български фирми участват в това, за радост, но и много други възможности се откриват“, посочи министър-председателят. И добави, че оста Изток-Запад продължава да се развива, както и оста Север-Юг.

Борисов специално обърна внимание на строящите се газопроводи, магистрали и жп линии. „Това трябва да е бъдещето, по което да работим“, категоричен беше българският министър-председател. Според Борисов е крайно време да се излезе от пожелателната страна и от помпозните срещи. „България е готова да инвестира веднага в трети мост на Дунав“, заяви премиерът. Министър-председателят обяви още, че съвестно с премиера на Свободната държава Бавария Маркус Зьодер започва организацията на голям бизнес форум през май.

На въпрос на медиите относно американските визи, премиерът отбеляза: „Президентът Тръмп пое ангажимент. Да видим как ще се развият изборите в САЩ. Ако той бъде преизбран, със сигурност процесът със свалянето на визите ще го довършим докрай. Просто пое мъжка дума. Неслучайно в момента изпраща хора на най-високите си позиции в тази сфера“. Премиерът Борисов подчерта, че вече втора година с Канада нямаме никакъв проблем по този въпрос.  

Министър-председателят Бойко  Борисов присъства и на церемония по награждаването на председателя и основател на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер с почетен знак „Златна лаврова клонка“ за съществения му принос в развитието на българо-германското сътрудничество.

По-рано Борисов се срещна с премиера на Република Косово Албин Курти. Двамата разговаряха в рамките на провеждащата се в Мюнхен конференция по сигурността. Българският министър-председател поздрави Курти по случай избирането му на премиерския пост. Според Борисов процесът по формиране на правителството в Косово е показал постигането на високо равнище на политическа зрялост и изрази надежда, че страната ще премине към изпълнение на необходимите вътрешни реформи. „Косово е като един събирателен образ на проблеми и очакване за добро бъдеще. Зависи как го водите“, обърна се българският министър-председател към Албин Курти.

Американският дипломат Матю Палмър пристигна у нас, срещна се с Борисов (СНИМКА)

Премиерът ни изтъкна, че между България и Република Косово няма нерешени или открити въпроси с политическа чувствителност, като двустранните отношения винаги са се характеризирали с взаимно доверие. Според българския министър-председател е налице неизползван потенциал за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, инвестициите и туризма. Основание за оптимизъм дава рекордният стокообмен през 2018 година от 77.6 млн. евро, както и запазването на положителната тенденция и през 2019 година.

Борисов тушира напрежението със Сърбия за статута на Косово (ОБЗОР)

Борисов акцентира също върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани, която представлява стратегически интерес за България и ЕС. Пример за българската подкрепа за европейския път на Косово е и предоставената миналата година безвъзмездна финансова помощ по програмата Официална помощ за развитие от 94 хиляди лева.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда, че новото правителство на Косово ще продължи усилията и ще допринесе за създаването на условия за пълна нормализация на отношенията със Сърбия.

Бойко Борисов се срещна и с премиера на Армения Никол Пашинян.

„България и Армения развиват активен политически диалог на най-високо равнище в дух на приятелство и добронамереност, характерен за отношенията ни. А те са изградени на основата на дългогодишни исторически и културни връзки“. Това заяви министър-председателят по време на срещата. Двамата разговаряха в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

В хода на срещата премиерът Борисов изрази подкрепата на страната ни към правителството на министър-председателя Пашинян за осъществяваните реформи. „По-нататъшният им напредък и запазването на политическата стабилност в Армения ще допринеса за просперитета на важния за Европа Кавказки регион“, отбеляза българският министър-председател. Той изтъкна, че за страната ни Армения е традиционен икономически партньор, с който желаем да развиваме всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество.

„Икономическите ни връзки са в процес на развитие, а двустранният стокооборот е с огромен потенциал, който следва да бъде използван“, изтъкна премиерът Борисов. За периода януари-юни 2019 г. стокообменът между България и Армения възлиза на 19,576 млн. щ. долара, от които 18,343 млн. щ. долара е българският износ за Армения. Износът ни за периода е нараснал с 53% в сравнение със същия период на 2018-а. Вносът от Армения бележи ръст от 470% и възлиза на 1,233 млн. щ. долара.

В хода на разговора бе обсъдено също двустранното сътрудничество в областта на културата, науката и образованието, развиващо се на базата на двустранни документи. На тази основа се осъществява също академичен обмен на студенти. Друг акцент от срещата на двамата премиери бяха туристическите връзки между България и Армения, за чието развитие помага географската близост между двете страни, сходния бит, религия и култура.

По-късно Борисов разговаря и с президента на Молдова - Игор Додон.

„България и Молдова се възприемат като важни и приоритетни партньори, доказателство за което е и активният диалог на високо и най-високо равнище през последните години”, каза премиерът на България. 

Премиерът Бойко Борисов изтъкна традиционно доброто ниво на сътрудничество между България и Молдова. Българският министър-председател посочи, че за нашата страна Молдова е традиционен външноикономически партньор и имаме готовност за разширяване на икономическите връзки. По думите на Борисов е необходимо да се предприемат стъпки, с които да бъде преодолян спада в двустранния стокообмен. Възможна мярка в тази посока според премиера е активизирането на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов акцентира върху българската общност в Молдова, която по думите му е естествена връзка между двете страни. „Разглеждаме над 60-хилядната българска общност в Молдова като мост на приятелство и сътрудничество“, изтъкна Борисов. Премиерът изрази признателност за толерантната политика на молдовските власти към нея и потвърди готовността на българската страна да работи със своите молдовски партньори за подобряване на благосъстоянието й.

„Активното ни сътрудничество с американската еврейска общност има важна роля както за развитието на българо-американските отношения и за задълбочаване на стратегическото партньорство със САЩ, така и за насърчаването на практическо сътрудничество между България и Държавата Израел“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на разговора с Дейвид Харис.

Премиерът изрази признателност към еврейската общност, която даде своя принос и оказа подкрепа на България в годините на преход към демокрация, в процеса на присъединяване към НАТО и ЕС, както и за задълбочаване на двустранния диалог със САЩ.

Премиерът Борисов на световен форум в Мюнхен (ВИДЕО+СНИМКИ)

„България разчита американските еврейски организации да продължат да оказват съдействие за насърчаване на неизползвания потенциал за икономическо и търговско сътрудничество със САЩ“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. По думите му подобна активност ще доведе до увеличаване на американските инвестиции в различни сектори на българската икономика.

Премиерът Борисов подчерта, че страната ни споделя усилията на Американския еврейски комитет в противодействието на антисемитизма и екстремизма, както и за опазването на правата и свободите за всички хора.

Пред изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис, Борисов изтъкна отличните отношения на страната ни с еврейските организации в САЩ, с които България е в постоянен диалог.

„Активното ни сътрудничество с американската еврейска общност има важна роля както за развитието на българо-американските отношения и за задълбочаване на стратегическото партньорство със САЩ, така и за насърчаването на практическо сътрудничество между България и Държавата Израел“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на разговора с Дейвид Харис.

Премиерът изрази признателност към еврейската общност, която даде своя принос и оказа подкрепа на България в годините на преход към демокрация, в процеса на присъединяване към НАТО и ЕС, както и за задълбочаване на двустранния диалог със САЩ.

„България разчита американските еврейски организации да продължат да оказват съдействие за насърчаване на неизползвания потенциал за икономическо и търговско сътрудничество със САЩ“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. По думите му подобна активност ще доведе до увеличаване на американските инвестиции в различни сектори на българската икономика.

Премиерът Борисов подчерта, че страната ни споделя усилията на Американския еврейски комитет в противодействието на антисемитизма и екстремизма, както и за опазването на правата и свободите за всички хора.