През 1994 г. САЩ приемат подобна рестрикция

Американският президент Джо Байдън се обяви за спешна забрана на полуавтоматичните оръжия. Той призовава двете камари на Конгреса да изпратят текстове възможно най-бързо. 

"Твърде много от нашите съседи, колеги, деца губят живота си заради въоръжена агресия. През последните две десетилетия повече ученици са загинали при стрелби, отколкото полицаи и военни взети заедно”, каза говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

През 1994 г. САЩ приемат забрана за масово притежание на 19 вида оръжие, които имат характеристиките на използваните от военните. По това време Байдън е сенатор и работи активно за забраната. Тя отпада през 2004 г., но за времето, в което е в сила, броят на жертвите при стрелби намалява значително.

Калифорния скърби за жертвите на стрелбите през последната седмица. При две нападения - в близост до Лос Анджелис и в покрайнините на Сан Франциско, загинаха общо 18 души. Медиите зад Океана отчетоха някои общи неща около двете престъпления - и двамата нападатели са мъже от азиатски произход и са в пенсионна възраст, което не отговаря на типичния профил на извършителите на подобни престъпления. Мотивите за стрелбите засега остават неразкрити.

Губернаторът на Калифорния също заговори за промени в законите, които да ограничат притежанието на огнестрелно оръжие. Той цитира данни, според които за първите 24 дни от годината в САЩ е имало 39 стрелби.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.