Вижте как изглежда колата на американския президент

Американският президент има нова лимузина. „Кадилак”-ът струва 1,5 млн. долара и е оборудван дори с хладилник с кръв.

Подобно на предшествениците си, и тази лимузина е наречена „Звярът". Тя дебютира в Ню Йорк, където Тръмп е за форума на високо равнище на ООН. Основната задача на суперколата е да предпази президента от всяко възможно нападение, включително с химическо и биологично оръжие. В случай че държавният глава бъде ранен, „Звярът” има огромен набор от медицинско оборудване и продукти, включително и хладилник с кръв и кръвна плазма от кръвната група на Тръмп.

Тръмп и Путин в Хелзинки: Луксозни лимузини и драконовски мерки за сигурност (СНИМКИ)

В колата е монтирано различен вид оръжие, готово да се справи с всяка една заплаха. Колата има и система за нощно виждане, може да изстрелва сълзотворен газ, да изхвърля масло, върху което преследващи я автомобили да се подхлъзнат и излязат от контрол.

Корпусът е брониран и дебел 20 сантиметра, а прозорците - поне 15. Така вратата на „Звярът” тежи колкото тази на самолет „Боинг 757”, а на дръжките й има и електрошокова система срещу евентуални нападатели.

Комуникационната система също е високотехнологична и от нея дори има достъп до кодовете, с които президентът може да нареди изстрелването на ядрени оръжия.

Кореспондент: Ясен Дараков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.