Коментар на историка Ерик Холзи

В модерната история на Америка – през последните десетилетия няма нещо, което би могло да се сравни с това, което се случи на 6 януари. Така историкът Ерик Холзи коментира за предаването „Неделята на NOVA” нахлуването в Капитолия.

„Целият този позитивизъм, който американците имаме води до това да приемаме някои неща за даденост. И започнахме да вярваме, че имаме най-добрата демокрация в света. Не, нашата демокрация има своите пропуски в много отношения. Точно заради това самочувствие, че сме „толкова велики” ни става по-трудно да поглеждаме обективно на себе си, да си задаваме въпроса: „Наистина ли демокрацията ни е толкова добра?”, с оглед на факта, че много от хората са без права, има и много такива, които се опитват да спечелят изборите, пречейки на други да гласуват. Когато има такива ситуации, това е сигурен знак, че нямаш толкова добра и успешна демокрация”, коментира историкът.

Привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той изрази увереност, че различията ще бъдат преодолени в името на демокрацията.

„След като Доналд Тръм напусна Белия дом голяма част от конспираторите от „QAnon” например осъзнаха, че предсказанията им няма да се сбъднат. Освен това фактът, че в последните седмици Тръмп нямаше достъп до акаунтите си в социалните мрежи, доведе до сериозен спад в нивото на дезинформация и на разпространение на тези алтернативни „факти””, коментира още Холзи. Тези факти го обнадеждават.

Щурмът на Капитолия, според историка, е извършен от „група хора, които вярват в налудничавите конспиративни теории, че държавата се ръководи от педофили, които са последователи на Сатаната”.

„Гласът на тези хора беше чут. Те имаха шанс да участват в гласуването, изгубиха изборите, правителството взе необходимите решения на база и на техните гледни точки”, коментира историкът.

Той обясни, че щурм от подобен мащаб не е имало досега в Капитолия.

„Най-близките събития до настоящото е войната през 1812 между САЩ и Великобритания, когато Вашингтон е бил пленен от британската армия, която щурмува Капитолия и опожарява Белия дом. Всички други ситуации, в които е имало опит за посегателство над Капитолия са били провокирани от 1-2 протестиращи. Ако искаме да открием подобна ситуация, трябва да се върнем с повече от два века назад”, обясни Ерик Холзи.

Конспирации и манипулации или как Тръмп подсили гнева на поддръжниците си (ВИДЕО)

Той не смята страховете от избухването на гражданска война за основателни. А щурмът на Капитолия изглежда е бил „политическо самоубийство” на Доналд Тръмп.

Освен това републиканската партия, според Ерик Холзи, не може да се сравни с тази, която е била през 90-те.

„Тогава тя беше легитимна политическа сила, с още по-легитимни идеи. Днес тя не се опитва да спечели изборите, развивайки се, а разчита да извоюва победа чрез ограничаване на изборните права на някои хора и опитвайки се да ги изплаши”, заяви Ерик Холзи.

Повече гледайте във видеото

Репортер: Николай Беремлийски

ВСИЧКО ЗА ЩУРМА В КАПИТОЛИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.